STUDIU. Toate cazurile de cancere solide pediatrice ar trebui testate prin secvențierea întregului genom. 11% sunt asociate cu sindroame ereditare

  • Medicina personalizată



Proiectul ChiCaP (Childhood Cancer Predisposition), desfășurat în Suedia, arată rolul esențial al testării genomice în evaluarea cazurilor de cancere pediatrice. Diagnosticul bazat pe secvențierea întregului genom (WGS) la copiii cu sindroame de predispoziție la cancer și tumori solide este fezabil pe scară largă și informează tratamentul personalizat pentru majoritatea cazurilor.

Studiul a fost realizat de o echipă de aproximativ 50 de cercetători și clinicieni, iar rezultatele au fost publicate recent în The Lancet Regional Health. O concluzie importantă a fost că identificarea cauzei ereditare este importantă nu doar pentru evaluarea riscului la membrii familiei ci și pentru alegerea tratamentului potrivit și urmărirea pacienților.

abonare

Din 2017, inițiativa pentru Medicină Genomică din Suedia (GMS) construiește o infrastructură națională pentru implementarea medicinei de precizie bazată pe realizarea testării prin secvențierea întregului genom în cadrul sistemului de sănătate, pacienților cu cancer și boli rare. Ca parte a inițiativei GMS și cu scopul de a implementa medicina genomică în îngrijirea cancerelor pediatrice, testarea tumorală și germinală prin WGS a fost oferită prospectiv din 2021 tuturor copiilor diagnosticați cu tumori solide ale sistemului nervos central (CNS) și extracraniene.

Studiul ChiCaP s-a concentrat pe 750 de copii cu tumori solide pentru care s-a realizat secvențierea completă a genomului pentru a explora prezența și implicațiile variantelor genetice ale liniei germinale. Cele mai recente date, din analiza a 309 cazuri de ancere pediatrice arată că până la 11% au o predispoziție genetică pentru cancer.

Aproape toate descoperirile referitoare la sindroamele ereditare din acest studiu au oferit informații relevante clinic medicilor curanți în ceea ce privește monitorizarea copiilor sau alegerea opțiunilor de tratament.

  • În ceea ce privește cazurile fără un diagnostic de ChiCaP cunoscut anterior, pentru 7% dintre copiii cu tumori solide CNS sau extracraniene, testarea germinală a oferit date importante cu implicații pentru supravegherea sau tratamentul lor.
  • În total, 42% dintre diagnosticele ChiCaP care erau necunoscute înainte de identificarea tumorii s-au asociat cu un risc înalt ca rudele de gradul I să fie purtători, subliniind astfel utilitatea unei astfel de descoperiri la nivelul familiei.
  • Aproximativ 2% dintre toți pacienții și până la 25% dintre pacienții cu astrocitome de grad înalt aveau mutații germinale în genele MMR, ceea ce pentru unii pacienți însemna că putea fi inițiată imunoterapia.

Unul dintre cele mai importante rezultate ale studiului ChiCaP este influența profundă pe care o are înțelegerea genetică asupra managementului cancerului pediatric. Identificarea predispozițiilor genetice nu numai că facilitează un urmărirea cazurilor, dar și aduce informații esențiale pentru alegerea tratamentului. De exemplu, copiii diagnosticați cu CMMRD (Constitutional mismatch repair deficiency), o boală rară care predispune la apariția mai multor tipuri de tumori (tumori cerebrale, gastrointestinale, limfoame), beneficiază acum de programe personalizate de supraveghere și terapie imună personalizată, marcând un avans semnificativ în modul în care acești pacienți tineri sunt tratați.

Efectele acestor descoperiri se extind dincolo de cazurile individuale, către membrii familiei acestora. Prin evidențierea cauzelor ereditare ale cancerului, studiul oferă informații cu impact clinic despre riscul genetic cu care se confruntă rudele, permițând măsuri de prevenție. În mod special, studiul a optimizat screeningul pentru frații copiilor cu retinoblastom, reducând semnificativ nevoia de proceduri invazive pentru cei fără risc crescut.

Cancere pediatrice
Designul studiului și cohorta de pacienți inclusă Sursa foto – Lancet Regional Health

În Suedia, evaluarea proiectului pilot național privind secvențierea completă a genomului pentru cancerele pediatrice a arătat că diagnosticarea prin WGS a contribuit la o mai bună subclasificare sau la identificarea markerilor prognostici în aproximativ 50% cazuri. Astăzi, secvențierea completă a genomului de la copiii afectați de cancer identifică o predispoziție genetică pentru boală în aproximativ 10% din cazuri.

WGS este o metodă prin care se analizează secvența completă de ADN a genomului unui organism, inclusiv toate genele și regiunile necodante. Analizând cele 3 miliarde de perechi de baze din ADN-ul uman, WGS furnizează informații despre variațiile genetice care influențează susceptibilitatea la boli, răspunsul la medicamente și alte trăsături care influențează sănătatea

În oncologie, această metodă comprehensivă permite evaluarea atât a ADN-ului din celulele tumorale, cât și din celulele normale. Testarea somatică se concentrează pe ADN-ul din celulele tumorale, cu scopul de a descoperi mutații dobândite pe parcursul vieții individului. Aceste mutații somatice nu se transmit între generații, dar oferă informații cruciale despre caracteristicile tumorii, ghidând personalizarea strategiilor de tratament.

Testarea germinală analizează ADN-ul din celule normale, cum ar fi cele găsite în sânge, pentru a identifica variații genetice moștenite. Aceste variații, integrate în structura individului de la naștere, joacă un rol esențial în predispoziția către anumite boli, inclusiv diverse forme de cancer. Mutațiile germinale sunt prezente în fiecare celulă și capabile să fie transmise la membrii familiei. De aceea, este importantă testarea genetică nu doar pentru individ, ci și familie, oferind o perspectivă asupra riscurilor de boli moștenite și facilitând strategii de intervenție timpurie.

Citește și